top of page

Triatlon Terimleri Sözlüğü (Alfabetik değildir) ;

  • Yazarın fotoğrafı: daddycated
    daddycated
  • 18 Haz 2020
  • 3 dakikada okunur


Nuitrition : Her ne kadar kelime anlamı “beslenme” olsa da. Eğer bir triatlet bu kelimeyi kullanıyor ise biliniz ki, yarış veya antrenman sırasında aldığı veya alacağı besin ve sıvılardan bahsediyordur.


Fuel (Yakıt) : Kelime anlamını herkesin bildiği bu basit kelime, bir triatlet için, günlük öğünlerde tükettiği yiyecek ve içecekleri temsil eder.


TT Bar veya AeroBar : Bisiklet esnasında daha aerodinamik bir pozisyonda yol almanızı sağlayan ve aynı zamanda kollarınızdaki yükü hafifleten, gidona monte yardımcı bir aparattır.


TT Bike : Triatlon yarışları için spesifik olarak tasarlanmış bisiklet türüdür. Temel olarak yol bisikletinin triatlon spesifik halidir diyebiliriz. Bu bisikletlere kendisini kaptırmamak asıl büyük sınavdır. Zira bazılarını alabilmek için orta sınıf bir araba parasını gözden çıkarmanız gerekebilir. Triatlonla ilgili komik bir cümle belki de tam olarak bunu anlatıyor.


“Don’t drown. Don’t crush. Don’t run out of money.” :)


Transition : Triatlon yarışlarında bir branştan diğerine geçiş esnasında, oarganizasyon tarafından belirlenmiş alanlardır. Yarış öncesinde organizasyonun belirlediği zamanlarda buralara ilgili branş için hazırlamış olduğunuz gerekli malzemeleri bırakırsınız. Yarış esnasıda burada, sonraki branş için size gerekecek eşya ve ekipmanlarınızı donanıp bir sonraki branşa başlarsınız.


Bir triatlet için stres, telaş ifade eder. Tecrübe arttıkça telaş azalır. (Bende şu ana kadar telaşta bir azalma olmadı ama bekliyoruz.)


T1 (Transition 1) : Yüzmeden bisiklete geçişi ifade eder. Yüzücü kökenli olmayanların “Oh be !” dediği yerdir.


T2 (Transition 2) : Bisikletten koşuya geçişi ifade eder. Koşu disiplininde iyi olanlar için düğün bayram, olmayanlar için kabusun başladığı yerdir. Kaskı çıkarmayı unutmamak iyidir. Zira kaskla koşmak pek karizmatik olmaz. :)


"Bonking" veya "Hitting the wall" : Uygun miktarda kalori alınmaması veya yarışa gereğinden hızlı başlanması neticesinde, ilerleyen aşamada vücudun kendisini kapatması olarak tarif edilebilir. Bisiklet üzerinde uyuya kalmak. Ya da koşu esnasında bilinç kapanması şeklinde olur.


Mekanizma şu şekilde çalışır. Alınan kalori glikojen dönüşüp kısa vadede karaciğerde depolanır. Bu yarış sırasındaki enerji kaynağınızdır. Doğal olarak yarış esnasında, bu enerji kaynağının, iki ana alıcısı vardır. Beyin ve kaslar. Beyin yarış süresince, savaş modunda olduğundan, enerjiyi kullanma konusunda bir süre kaslara öncelik verir. Ancak yeterli enerji alamamaya devam etmesi durumunda artık dükkanı geçici bir süreliğine kapatır.


Brick Session : Bu terim triatletlerin, belli aralıklarla, antrenman programlarında yer verdiği bir seansı ifade eder. Genellikle bisiklet ve koşu disiplinlerinin yarışta olduğu gibi arka arkaya yapılmasını ifade eder. Amaç vücudu bisikletin hemen ardından koşmaya alıştırmaktır. Böylece yarış sırasında bacaklarınızın size terbiyesizleşmesinin önüne geçmeye çalışırsınız. :)


Drafting : Bisiklet kökenli bir terim olup, öndeki bisikletçinin tabiri caizse ensesine kadar girip, rüzgarla boğuşma işini ona yıkmak suretiyle ensesinde keyif yapmaktır. Büyük enerji tasarrufu sağlar. Triatlonda her üç disiplinde de söz konusudur. Yüzme de öndeki yarışmacının topuğunda, bisiklette ve koşuda ise ensesinde olmak şeklindedir. Yüzmede topuğa dikkat gerektirir. Zira o sırada burnunuzun ucunda olacaktır. :)


Bisiklet disiplininde zincirleme kazalara sebep olma riskinden dolayı genellikle orta ve uzun mesafe triatlon yarışlarında, bu disiplinde drafting yasaktır.


Draft Legal Race : Drafting serbest olan türdür. Çok dikkat ve beceri ister. Sen kimsenin ensesine girmesen de birileri seninkine dadanır. En ufak bilinçsiz bir yalpalama veya fren yapmanın bile sonu bir bisiklet yumağı olabilir. :)


Her ne kadar büyük enerji tasarrufu sağlasa da kanımca bu kadar kaynaşmaya çok gerek yok.


Non-Draft Race : Bisiklette drafting yasaktır. Öndeki bisikletçi ile arada korunması istenen bir mesafe bırakılır. Yarışmacıların birbirlerini geçişleri için uymaları gereken kurallar vardır. Öndekinin ensesine girip, hakem kart gösterince “İşte ben geçecektim.”” Geçiyordum.” diyemezsin. Yemiyorlar. Penaltıyı alıp oturuyorsun. :)


Non-Littering Race : Özellikle uzun mesafe yarışlar boyunca, enerji jel’i, enerji bar’ı tüketmek, gerekli kalori ve elektrolit alımı için şarttır. İşte tüketilen bu zamazingoların ambalaj, atık vs’lerini belirlenen atık yerleri haricinde, çevreye atmak zaten yasak olmakla beraber, benim yaptığım gibi atmamak ama rüzgara bırakmak da yasaktır. Diskalifiye sebebi olabilir ki ben eşiğinden dönmüş birisi olarak bunu net bir şekilde söyleyebilirim. :)


Bu arada tabi ki yakalanmadığınız sürece serbest olduğunu söylememe gerek yok. Eğer diskalifiye olma riskini almak isterseniz… :)


Şu an için aklıma gelenleri yazdım. İlerleyen zamanlarda aklıma gelen yada yeni öğrendiğim terimleri de ilave edeceğim.


Sizler de ilave etmemi istediğiniz terimler var ise msonay77@gmail.com adresine yollayabilirsiniz.




 
 
 

Comments


IMG_7561.JPG

Güçlü kanatlara sahip olanlar, gerektiğinde yalnız uçmaya cesaret edebilenlerdir...

bottom of page